· Café-atelier Lucas in Utrecht · KoffieTCacaoMagazine

Back to Blog

· Café-atelier Lucas in Utrecht · KoffieTCacaoMagazine

“Er is niets leuker dan enthousiaste gasten te verrassen met originele drankjes en gerechten.”

Klik op de afbeelding om deze te vergroten 

Lucas aan de Utrechtse Wittevrouwenstraat is een schilderachtige ‘café-atelier’. Eigenaren Maartje Booij en Norbert de Weerdt verrassen de gast graag. Bijvoorbeeld met huisgemaakte kombucha. Of piadina met Aziatische pesto, gegrilde aubergine en granaatappel. En dat terwijl Maartje weinig culinaire kennis had toen ze in 2016 met Norbert het café startte. “Ik heb economie gestudeerd en gewerkt als consultant en projectleider. Maar dit café-atelier is mijn droom. Ik vind het geweldig om mensen blij te maken en kan genieten van het bakken van taarten en creëren van smaakvolle gerechten. Norbert heeft op zijn beurt vijftien jaar ervaring in de horeca, onder meer als gastheer en sommelier. Hij is dol op thee- en koffiesoorten. Sanemen proberen we ‘out of the ordinary’ te denken.”

Thee-Spijs-Combinatie
Norbert’s gastronomische achtergrond komt tot uiting op de menukaart. Bij ieder gerecht staat een theesuggestie. Net als met wijnen in een restaurant. Maartje: “Een machtige chocoladetaart komt bijvoorbeeld mooi tot zijn recht met een aardse thee. We proeven eindeloos totdat we dat soort smaakcombinaties hebben gevonden. Als we dan horen dat de gasten het heerlijk vinden, voelen we ons geslaagd. Thee is een rijke wereld. Van matcha, tot sencha, groen, wit, chai…”

Maartje: “Wij hanteren dezelfde prijs voor haver- en sojamelkvarianten als voor de gewone koemelk. Een bewuste keuze, ook om de gast te stimuleren om de wereld iets beter te maken. Daar krijgen we leuke reacties op. Ik ben ook altijd weer trots als iemand vraagt welke van de taarten lactose- en glutenvrij zijn. ‘Allemaal!’ zeg ik dan!”

Fijn geluid
De meeste meubels zijn door Norbert en Maartje zelf gemaakt of gescoord op Marktplaats. Maartje: ‘En vanaf dag één stond Norbert erop dat we een akoestisch sprayplafond zouden plaatsen. Zo kun je een gesprek voeren zonder te worden afgeleid door rinkelende kopjes, de espressomachine of slow juicer.”

Kader

Machine: Iberital Expression
Molen: Mahlkönig K30
Koffie: Nordkapp Coffee: Osla Blend – Brazilië en Rwanda voor de espresso en Shanga Natural – Rwanda voor de filterkoffie
Waterfilter: Omgekeerde Osmose en Ultrafiltratiesysteem van Pure Water
Melk: Arla Volle Melk Biologisch
Plantaardige dranken: Oatly haver, Alpro soja ongezoet
Thee: Losse theesoorten van Hotsoup
Taart/koek: Originele huisgemaakte taarten met een twist, vegan bananenbrood
Specialiteit: Huisgemaakte Chai Latte, Huisgemaakte Koffiekombucha, Cold Brew Sencha Lemon
Back to Blog