· Cabaretier Sven Ratzke · LEVEN! Magazine

Back to Blog

· Cabaretier Sven Ratzke · LEVEN! Magazine

Sven Ratzke maakt een ‘nachtclub’ van de Stadsschouwburg

“Mijn publiek is die spontaniteit wel gewend”

Hij treedt op in de meest prestigieuze theaters van de wereld, maar de Utrechtse Stadsschouwburg draagt hij nog altijd een warm hart toe. In de huidige late night show genaamd Ratzke heeft late gasten verwelkomt Sven Ratzke collega-artiesten zoals Brigitte Kaandorp en Ellen ten Damme. En dat alles in de setting van een Berlijnse nachtclub.

Hello stranger
Vanaf het moment dat je zijn voicemail aanhoort: “Hello stranger…” ben je al verrast. Sven Ratzke is chansonnier en vaudeville-talent in één. Zo wordt hij geregeld ‘enfant terrible van het theater’ genoemd. Liesbeth List vergeleek zijn zangkwaliteiten nota bene met die van Ramses Shaffy. En Het Parool portretteerde hem met de woorden: “Als Eddie Izzard en David Bowie een liefdesbaby zouden hebben, zou deze Sven Ratzke heten.” Ratzke is daar alleen maar blij mee. “Ik breng graag wat ‘vette kleuren’ aan in dit landschap. En ik neem een beetje risico door voor het onbekende te gaan. Ik heb een heel trouw publiek, en dat is die spontaniteit gelukkig wel gewend.” De artiest wisselt dan ook moeiteloos van zware melancholie naar lichtvoetig variété.

Gewend aan vliegvelden
Ratzke werd opgevoed door Duitse hippie-ouders, net over de Nederlands-Duitse grens. De entertainer voelt zich thuis in beide landen. “Er heersen twee totaal verschillende mentaliteiten. Als ik in één van beide landen iets ‘verkeerds’ doe, kan ik altijd een excuus gebruiken. ‘Ja, sorry, dat komt door mijn Nederlandse of Duitse roots.’ Haha.” Als twintiger volgden al snel optredens in landen als de Verenigde Staten, Mexico, Australië, noem het maar op. Die trend zet hij nu al meer dan twee decennia voort. En de tijd om bij te komen van zijn jetlag heeft hij – ook nu – vrijwel niet nodig. “Even sporten, paar uur slapen, klaar.” En of die internationale bezoekjes na een kwart eeuw al normaal beginnen te worden? “Het klinkt misschien een beetje blasé, maar ja, je raakt wel gewend aan al die vliegvelden. Toch blijft het bijzonder dat mensen van zoveel verschillende culturen je willen zien optreden.”

Dansen op de vulkaan
Ratzke omschrijft de sfeer van zijn shows als een Berlijnse nachtclub, waar in de jaren ’20 en ’30 eindeloos werd gefeest en de prostituee aan de bar zat naast de bankdirecteur. Van een hokjesgeest was geen sprake. “Het was dansen op de vulkaan, met het opkomende naziregime.” En die Berlijnse nachtclubsfeer wordt in zijn nieuwste show wel heel letterlijk uitgebeeld. Op het podium staat een bar, er hangt een kroonluchter en een wolk van rook. “Het is vooral heel veel hilariteit. Ik nodig elke avond een andere artiest uit, van acteur Huub Stapel en operazangeres Tania Cross tot een circusartiest of het shantykoor uit Nieuwegein. Het zijn allemaal kunstenaars in hun vak.” Een buitenstaander zou misschien denken dat een gezamenlijk optreden minder ‘kwetsbaar’ aanvoelt dan een onemanshow, maar volgens Ratzke is niets minder waar. “Het is juist moeilijker om het podium te delen. Want je weet nooit hoe die andere persoon die dag is opgestaan, dat moet je aanvoelen.” In de loop der jaren gaf Ratzke al meerdere malen een late night show in de Stadsschouwburg Utrecht. Toch krijgt de nieuwste reeks van Ratzke een bijzondere twist. “We maken er een beetje een televisieshow van, dit keer. Alsof je het geheel door je TV-scherm bekijkt, maar er toch bij bent. Heel apart.”

Utrecht: kloppend hart
Ratzke praatte zichzelf ooit naar binnen bij de Stadsschouwburg Utrecht met een leugentje om bestwil, zo bekent hij. “Ik belde met een lage stem en zei: ‘Hallo, mijn naam is Harry Bak. Ik ben impresario voor Sven Ratzke, ooit van gehoord? Die moet je boeken, joh.’ Het was liefde op het eerste gezicht, ik heb er het vaakst opgetreden.” Bovendien kan hij gemakkelijk toelichten waarom hij Utrecht uitkoos: “Ik beschouwde het toen al als een kloppend hart van Nederland, met een schouwburg die het beste te bieden heeft zonder hautain te worden. Er werken ook zoveel leuke mensen. En daarnaast is Utrecht gewoon een hele fijne stad om te zijn. Met mijn nieuwe show ga ik door tot je om middernacht de Dom hoort luiden. Dus dat geeft wel aan dat ik me hier thuis voel.” Over tijdsklokken gesproken, heeft Ratzke eigenlijk nog dromen voor de toekomst? “Altijd. Momenteel ben ik bijvoorbeeld een eigen musical aan het maken.”

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Back to Blog