· Museumkwartier Utrecht · LEVEN! Magazine

Back to Blog

· Museumkwartier Utrecht · LEVEN! Magazine

Een uitgestippelde route door het meest romantische stukje van Utrecht… 

 Een wonderlijke winterdag door het Museumkwartier

Het groenste stukje binnenstad zit vol verrassingen

 Van alle stadskwartieren kun je in het Museumkwartier het beste verdwalen.

 Zelfs als je al jarenlang in Utrecht woont, voelt een dagje slenteren door het Museumkwartier nog altijd als een stapel cadeautjes onder de kerstboom; je wordt er kinderlijk nieuwsgierig van. En niet alleen door de fijne kerstmarkt in de Twijnstraat – dit jaar trouwens op 15 december. Een wandeling staat hier garant voor een winterse ervaring vol knusheid en pittoreske plaatjes die je nog niet kende. We gaan op pad.

Voorbij Kafé België

Waar toeristen vaak weer omdraaien bij Dille & Kamille en Kafé België aan de Oudegracht, loopt de gecultiveerde Utrechter juist door in de richting van het Ledig Erf. Want die weet: in het Museumkwartier beginnen de lokale ambachtswinkels, verborgen hofjes, antiekschatten, bruine kroegen en kekke conceptstores. Van alle kwartieren die de stad rijk is, kun je in het Museumkwartier het beste ‘verdwalen’. 

Bruntenhof

Park Lepelenburg vormt een mooi begin van een winterdag in het Museumkwartier. We starten onze wandeling hier en bewonderen de Bruntskameren. Het complex van vijftien eenkamerwoningen uit de 17e eeuw ziet er nog altijd uit alsof het door Anton Pieck is geschilderd. We glippen meteen maar even binnen bij het Bruntenhof en bewonderen de lieflijke binnentuin.    

Lange Nieuwstraat

Als we onze wandeltocht door de Schalkwijkstraat voortzetten, passeren we Héron Petit Restaurant. Misschien maar alvast reserveren voor vanavond? Ze weten hier immers van een geroosterde savooiekool nog zoiets smaakvols te brouwen, dat zelfs verstokte carnivoren geen vlees bestellen. We overwegen de verschillende restaurants op de Lange Nieuwstraat voor vanavond. Willen we onszelf opwarmen met de smaken uit het Midden-Oosten van Syr? Of juist een winter in Parijse sferen, in het jazzy restaurant Noir – waar ze overigens uitmuntende stoofpeertjes serveren? Of toch het altijd gastvrije Meneer Buscourr, een paar deuren verderop? Mijmerend vervolgen we de wandelroute langs de jaloersmakende herenhuizen van de Nieuwegracht. De geuren van gebakken deegwaren bij Bakkerij Moolenbeek bedwelmen ons. Tijd voor een warme croissant. Daarna lopen we door de Eligenstraat naar De Oude Hortus van de Universiteit Utrecht. Een botanische oase, zelfs in de winter.

Vietnamese coffee to go

We zijn beland op de Twijnstraat, het charmante centrum van het Museumkwartier. De kou eist zijn tol en we hebben zin in een opkikkertje. Het is helaas te koud om ons favoriete verborgen terrasje te bezoeken –het piepkleine balkon van bruin café de Stichtse Taveerne. Dus gaan we voor een Vietnamese coffee to go bij de Aziatische foodshop Bananas, gerund door zusjes Kim en Linda.

Musea van Museumkwartier

Het kwartier dankt zijn naam aan de vijf musea die het rijk is. Er is het Centraal Museum met de Rietveld-collectie, de afwisseling tussen klassieke en moderne kunst bij Museum Catharijneconvent, het Nijntje Museum voor de kleintjes, de interactieve omgeving van het Universiteitsmuseum en de buitenaardse ervaring van het sterrenwachtmuseum Sonnenburgh.

Alle smaken van de Twijnstraat

Lunchen kan rondom de Twijnstraat in alle smaken. Streetfood bij Lemongrass? Een taartje en frambozensap bij KEEK? Wij bezwijken uiteindelijk voor een lekkerbekje bij de geliefde viswinkel Visjes. Daar halen we meteen wat kruiden voor de bisque van het kerstdiner. We vervolgen onze dag en lopen onder Café de Poort door naar een paadje langs de woningen aan de werf. Een ‘verborgen’ wandelroute, daar houden we van.

De mysterieuze Zeven Steegjes

Even later slenteren we door de Zeven Steegjes waar we zo veel over hebben gehoord. Het is één van de laatste volksbuurtjes van Utrecht. Deze kleine arbeidswoningen zijn hier in de 19e eeuw gebouwd. Het voelt intiem en uniek. Alsof we toerist zijn in eigen stad, zoveel is duidelijk. Om de hoek gluren we even binnen bij de typische volkskroeg De Morgenster. De tijd heeft hier – gelukkig – stilgestaan.

The Joker

Als we via de Zwaansteeg doorsteken naar de Oudegracht, zien we dat het weer een gezellige bedoening is bij The Joker. De winkel is immers meer dan een spelletjeszaak. Utrechters vliegen hier af en aan voor een goed gesprek met het vriendelijke personeel. Van daklozen tot lokale bewoners en complete schoolklassen, alles komt hier samen. Een mooie kerstgedachte…

Twijnstraat

Terug naar de Twijnstraat om feestelijk te shoppen. We vinden een mooie shawl bij MUS Conceptstore. Ook snuffelen we nog even in de talloze antiekzaken. Natuurlijk kunnen we de schitterende kaartenwinkel It all starts with a postcard niet overslaan. Van artistieke wenskaarten tot mooie koffietafelboeken, er valt hier altijd genoeg te zien. In de etalage van Bloembinderij de Korenschoof spotten we de perfecte kerstkrans voor op de voordeur. En het kaasplankje voor het dessert halen we bij Kazerij Stalenhoef. Met tassen vol kerstinkopen strijken we neer bij Rubens Proeflokaal aan het einde van de Nieuwegracht. Enerzijds is het café – met een bewonderenswaardige voorraad gedestilleerde dranken – het best bewaarde geheim van de stad, anderzijds is het befaamd onder de Utrechters. Tegen niemand zeggen, dus.

Sterrenkijken

We sluiten onze dag betoverend af met een avondbezoek aan sterrenwacht Sonnenborgh, waar tot eind maart op elke vrijdag- en zaterdagavond een Sterrenkijkavond plaatsvindt. Langs het groene Servaasbolwerk lopen we terug naar Park Lepelenburg. Maar voordat we wegrijden, horen we ineens geroezemoes in het steegje de Ridderhofstad. Het is de laatste vrijdag van de maand, dus karaokeavond bij café Le Clochard. Toch nog maar even naar binnen voor een afzakkertje bij het haardvuur…

Back to Blog