Hey, het is OK! Als je nog kijkt naar TV!

Ik: “Oh my God! Heeft iemand de laatste aflevering Wie is de Mol gezien?

Persoon 2: “Weet je. Ik kijk eigenlijk nooit meer TV…. Hihi!”

Persoon 3: “Joh! Ik héb niet eens meer een TV!

Persoon 4: “Teevee??? Watte?!”

Het is een soort omgekeerde wapenwedloop met schermgroottes. Hoe meer je de beeldbuis verwaarloost, hoe hipper je bent. Het ultieme bewijs daarvoor, zie je in het programma VTWonen Weer Verliefd op je Huis. Mooi hoor, die getransformeerde interieurtjes. Maar wat valt op: de maffe designer heeft gemakshalve het hele televisietoestel maar verwijderd. Ik ben verbaasd. Hoe dan? Geen TV? De TV is mijn baken! En wat is dat überhaupt voor kannibalisme, het VTWonen-programma komt toch nota bene op TV?

Geen TV dus, oké. Ook niet in woonmagazines. Maar dan weer wel onpraktische onhebbelijkheden. Een hangstoel? Check. Een botanische explosie met dertig planten? Present! Eames-stoeltjes erbij, niks meer aan doen. Maar een TV? Nee, joh! Daar was gewoonweg ‘effe geen plek meer voor’, tussen al die vazen met takken, ben je mal. Wat ouderwets.

Kijken we dan geen TV, meer? Zeker wel. Netflix, Instagram en YouTube zijn net zo goed TV.  Schermzombies blijven nou eenmaal schermzombies. Ongeacht het aantal pixels. Keken we ooit nog hoe Bart het huis van Big Brother uitrende, nu kijken we belangrijke fragmenten terug op onze Facebook-nieuwspagina. Keken we tien jaar geleden naar Project Catwalk, nu volgen we knappe meisjes die de hele dag door hun vriend worden gefotografeerd. Zappen? Doen we nog steeds. We scrollen over Insta. En we scrollen nog wat meer.

Traditioneel TV-kijken is inmiddels banaal. Jammer, want in plaats van het aanschouwen hoe je vrienden met een overdaad aan leuke kiekjes hun complete reiservaring hebben bedorven, is het toch veel interessant om Ryanne van Dorst door nachtelijk Rotterdam te zien dwalen, Eva Jinek haar zorgen over Trump te horen uitspreken of naar een brallende Beau te kijken? Van Judas leer je heus niet alleen wat over Holleeder. Je voelt ook de sfeer van Amsterdam in de vroege jaren ‘ 90. Met No Limit op de radio. En de interieurs met granieten tafels. En een TV.

Beter lees je natuurlijk gewoon een boek. Maar boeken zijn voor geduldige mensen of voor vakantiegangers.

Hieronder mijn proud pleasures van de reguliere zendertelevisie.

 • Wie is de Mol? – AVROTROS
  Ofwel, Expeditie Robinson voor weldenkenden. Dat is geen snobisme, want ik zit er alweer drie jaar keihard naast. Ik heb de obsessie van een nerd, maar blijkbaar niet de ratio. Alleen al de filmische beelden van verre landen zijn de moeite waard.
 • The Voice of Holland – RTL 4 (binnenkort van SBS) 
  Niet lineair, natuurlijk. Als er een dag komt dat ik op vrijdagavond thuisblijf om de reclameblokken van The Voice uit te zitten, mag je me met een plantenspuit ontharingscrème van de bank afjagen. The Voice doet het vooral goed op zondagmiddag, met een stukje kaas. Lekker oordelen over zangprestaties. Wel een hele verkeerde move om Lil Kleine neer te zetten, trouwens.
 • De Slimste Mens – KRO-NCRV
  Geniaal concept voor ijdele zieltjes. Je denkt meteen dat je heel wat voorstelt omdat je weet wie de Zangeres Zonder Naam is.
 • De Wereld Draait Door – BNNVARA
  Als oud vrouwtje vertel ik hopelijk aan mijn kleinkinderen hoe ik tijdens het wokken maar al te graag luisterde naar het monument Matthijs. De beste man weet werkelijk ieder onderwerp prikkelend te maken. Zelfs sport.
 • Het Perfecte Plaatje – RTL 4
  Er worden aardig wat blikken met BN’ers opengetrokken op TV. Maar Het Perfecte Plaatje is zo’n beetje het enige programma waarvan niet de slechtste, maar beste eigenschappen van de sterretjes worden benadrukt. Hup, stop ze een camera in de hand en ineens zijn het weer creatieve verhalenvertellers met gevoel voor esthetiek.
 • Temptation Island – RTL 5
  Er zijn twee soorten Slechte Televisie: Utopia-slecht, hetgeen ongeveer net zo deprimerend is als een douchegordijn. En Temptation-slecht, het mooiste sociale experiment dat ooit op plebejers is uitgevoerd. Wie is er niet verslaafd aan al die primaire emoties tussen de palmbomen? For the record: ik was dus echt al fan toen Tanja Jess het nog presenteerde.

Screw ‘Beste Zangers’!

Grootste rotte appel wat mij betreft: Beste Zangers van AVROTROS.

Ik heb sowieso een enorme afkeer voor carrière-technisch geslijm. Maar dit slaat alles.

“Wat heb je toch een prachtige ballad gemaakt van zo’n uptempo nummer! Wauw!” 

Notitie: élk nummer wordt mooier als je er een ballad van maakt. Zelfs Altijd Is Kortjakje Ziek krijgt nog draagkracht als je het vertraagt. Ze hadden de naam Beste Zangers nog het beste naar B-Zangers kunnen afkorten, is wat meer accuraat. Het dweperige tafereeltje vindt nog plaats op Waddeneiland Ibiza ook. Erger kan niet. Jawel, als Jan Smit het zou presenteren. Oh, wacht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *