Netwerken is net online gamen. Superleuk, omdat je elkaar helpt

Volgens mij is er in elke familie wel één: het ‘Computerneefje’. Albert is die van ons. Een hoogbegaafde capuchondrager die ’s nachts tosti’s besmeert met een verloren pot chutney, gedoken in virtuele spelletjes met tovenaars. Ik zag hem zich dus niet snel conformeren aan een baan met gezette werktijden.

Dat deed hij ook niet. Want Albert was een ‘bad ass’ ondernemer geworden, vertelde hij Tweede Paasdag. Hij vond het geweldig dat hij als zelfstandig ICT’er zo gemakkelijk zijn ‘moneys’ kon verdienen, en dan ook nog zoveel tijd overhield om te gamen! Maar toen ik vroeg: “Op welke manier bouw je aan je netwerk?”, verdween dat enthousiasme.

“Netwerken?”, zei hij. “Oh, je bedoelt dat gedoe van borrelende apenpakken met flauwe grappen? Nou…” hij telde op zijn vingers, “Eén: ik drink niet. Twee: ik heb geen pak. En drie: ik ben heel slecht in slechte gesprekken. Oh ja, en vier! Netwerken is, gewoon, zeg maar, voor mijn vakgebied niet zo nodig.”

En daar zat het gat in zijn brein. De ‘street smartness’, die bij deze wandelende Wikipedia ontbrak. Als er één grote misvatting bestaat over netwerken, is het wel dat het alleen nuttig zou zijn voor mannen in Oger-pakken op vastgoedbeurzen. Ik sprak mijn neefje toe: “Albert, je zult versteld staan wat je kunt bereiken met je zakelijke spinnenweb. Of je nu computerman of aardbeienverkoper bent. Netwerken hoort erbij. Net als boodschappen doen.” Albert lacht me uit. “Haha, whatever. Ik bestel mijn boodschappen online.”

Later op de avond kwam mijn bluffende neefje naar me toe: “Weet je, ik wil het wel, netwerken, en zo. Maar ik vind het zo awkward om ergens allemaal praatjes te houden. Ik zit het liefst lekker achter mijn computer.”

Ik stelde Albert gerust, als hij online naar de supermarkt kon gaan, kon hij ook online netwerken. Veilig, achter dat scherm. Zonder te borrelen. Zonder een pak te dragen. En zonder flauwe grappen. Zo vertelde ik over De Netwerkcarrousel, waarbij je elke twee weken een mede-ondernemer spreekt, in real life of virtueel. “Dus eigenlijk is het net als Guild Wars? Dan word je ook gelinkt aan een compleet andere teamplayer en moet je elkaar een beetje supporten.”

Groot beeldscherm, klein hartje.

Deze blog is verschenen op de website van De Netwerkcarrousel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *