Het balletje laten rollen: een opdracht uit een opdracht

balletje schrijfdametje

Het balletje gaat vanzelf rollen”. Het is een gevleugelde uitspraak van ervaren zelfstandigen om aspirant-ondernemers te motiveren. En inderdaad, de ervaring leert dat je verzameling projecten soms ‘vanzelf’ een beetje begint uit te dijen. En dat je geen eindeloze acquisitie hoeft te doen elke maand. Fijn!

Maar let op: het balletje rolt nooit helemaal vanzelf. Een echte ondernemer geeft zo nu en dan een duwtje. Idealiter ontstaat een soort Droste-effect met opdrachten en pluk je jarenlang de vruchten. Uit de één, ontspringt de volgende. En de volgende…

Tips om een opdracht te laten uitgroeien in een nieuwe opdracht:

Tip 1: Een open deur, maar toch: zorg dat de eerste samenwerking haarfijn verloopt. Deze is niet zelden een beproeving voor de lange termijn. Is de deadline over twee weken? Doe het in een week. Word je gevraagd om vijf voorstellen te doen? Geef er zeven.

Tip 2: Gooi niet zomaar je werk over de schutting, maar wees geïnteresseerd naar de volgende stap. “Is de drukfase nog goed gegaan?” Blijf betrokken en geïnteresseerd bij het bedrijf, misschien dat je nog iets extra’s kunt doen om te helpen met tijd besparen?

Tip 3: Vraag in dat gesprek meteen hoe je klant terugkijkt op de samenwerking. Aftersales doen, is belangrijk. Want dat leidt vaak ook weer tot goede aanbevelingen. En laten aanbevelingen nou juist de snelste manier zijn om zaken te doen! Vraag trouwens ook naar een beoordeling voor je website/LinkedIn-pagina.

Tip 4: Tijdens je projecten kom je dikwijls in aanraking met andere zelfstandigen. Stel vragen. Geef complimenten als je vindt dat ze mooie projecten hebben gedaan. Voordat je het weet, tippen zij jou de juiste opdrachtgever.

Tip 5: Blijf vooruitdenken, wat zou je over een jaar voor deze partij kunnen betekenen? Ook al lijk je voorlopig nog wel te zijn voorzien. Je agenda voor vandaag, is niet je agenda voor morgen. Daar moet je in investeren.

 Tip 6: Blijf op de radar bij je opdrachtgever. Niet voor niets gaven we bij De Netwerkcarrousel eerder al tips hoe je je contacten kunt onderhouden. Meer lezen? Klik HIER. Sowieso kun je bij De Netwerkcarrousel je contactenlijst op een efficiënte wijze uitbouwen. Klik HIER.

Geschreven door: Monique Smitsloo
Eigenaar Schrijfdametje.nl
Lid van De Netwerkcarrousel

Deze blog is gepost op de pagina van De Netwerkcarrousel. Klik hier voor de link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *