Throwback Thursday: Leukste kinderboeken uit de jaren ’90

In de zomers van de jaren ’90 werden we op de achterbank zoetgehouden met Hubba Bubba, dikke grijze Gameboys en, boeken, zowaar!

En wat een leukerds waren er in het leeftijdsgenre tussen 10 en 15 jaar, vind je niet? Bovenaan staat natuurlijk Harry Potter, maar daar is genoeg over gezegd. Tijd om nostalgisch te doen.

  1. Kippenvel (Goosebumps)- R.L. Stine

  

Mijn perfecte weekend als 11-jarige? Als ik zaterdagmiddag thuiskwam van mijn hockeywedstrijd en ik – met scheenbeschermers aan – op de bank sprong om in het gezelschap van mijn broertjes en een glaasje Fanta naar Kippenvel (Goosebumps) te kijken. De televisie-adaptatie van de boekenreeks werd uitgezonden op Fox Kids. Voor de taalfanaten onder ons: de naam Kippevel veranderde in de jaren ’90 in Kippenvel, vanwege de nieuwe ‘pannenkoeken-spelling’.

Tip: Klik hier voor die spannende intro van die Kippenvel-televisieserie!

2. De Griezelbus – Paul van Loon

  

Maar in ons eigen land konden we er ook wat van. Griezelen deden wij met Paul van Loon, die er in het dagelijks leven eerder uitzag als een broer van DJ Jean (kaal en zonnebril) dan een kinderboekenauteur. In tegenstelling tot de grimmige Kippenvel-reeks waren de dikke Griezelbussen lekker grappig. Het blijft immers Nederland, we houden hier nogal van de veilige middenweg, ook wat genres betreft. 

3. ALLES van Carry Slee! – Carry Slee

  

Als je Carry Slee’s heftige hersenspinsels niet hebt meegemaakt, ben je hier waarschijnlijk niet opgegroeid. Of dan had je dat niet mogen doen. Het waren mooie, rauwe boeken zonder concessies. Ze werden niet voor niets voorgelezen door je meester, want de pedagogische waarde was groot. Van drugsgebruik in Afblijven, tot ouderlijk geweld in Razend, verslaving in Pijnstillers en zelfmoord in Spijt, ze blijven je nog lang bij… Na Jochem’s noodlot in Spijt was het bijna onmogelijk om nog te veranderen in een pestend kuddedier.

4. 4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek (The Sisterhood of the Travelling Pants) – Ann Brashares

Mijn vriendinnen waren het er unaniem over eens, deze moest erbij. Terwijl het geen jaren ’90 boek is, want het komt uit 2001. Maar ik maak een uitzondering.

Voordat ze met haar goudblonde haar wapperde in Gossip Girl speelde Blake Lively eerst nog in die andere leeghoofdige meidenboekenserie-verfilming: Sisterhood of the Travelling Pants. Het was bepaald geen literatuurlijstmateriaal, maar wat deert het. Het verhaal vertelt de ultieme fantasie van meisjes: allemaal in Blake’s spijkerbroek kunnen passen.

5. Hoe overleef ik… – Francine Oomen

  

Hoe Overleef ik Mijn Ouders? Hoe overleef ik Mijn Eerste Zoen? De jeugdboeken van Francine Oomen waren heerlijk puberaal en dealden met allerhande tienerthema’s. Van hormoonschommelingen en mailtjes met roze Comic-Sans letters tot het spuiten van graffiti in de tijd dat alter ego Rooz ineens opstond. Een mooie reeks, vind ik, omdat het pubers direct aanspreekt qua herkenbaarheid en er onderwerpen zoals scheidingen, groepsdruk en onzekerheid in voorkomen. Oomen werd dan ook overladen met prijzen. Mijn lievelingsexemplaar: Hoe Overleef Ik Mezelf?

6. Achtste-groepers huilen niet -Jacques Vriens

  

Wat een kunstwerk met een dapper thema: kinderkanker. Ik zal nooit vergeten hoe heel onze klas – inclusief Dragonball Z-kijkende macho’s – collectief in een tranendal uitbarstte toen Akkie kwam te overlijden. Het boek zit vol met ontroerende momenten. Denk maar eens aan het moment dat Akkie op bezoek gaat op een middelbare school, een nietsvermoedende jongen plagerig haar pet aftikt, en hij geconfronteerd wordt met haar kale hoofdje.

Trivia: Schrijver Vriens baseerde het boek op een soortgelijke gebeurtenis uit zijn eigen periode als leerkracht.

7. Waanzinnig om te Weten – Uitgeverij Kluitman

Terwijl ik mezelf vergreep aan alle bovenstaande sensatie, vergaarde mijn hoogbegaafde broertje zijn kennis met de Donald Duck, Zo Zit Dat en de Waanzinnig om te Weten-reeks. Deze boeken vond ik verfomfaaid terug in de badkamer, omdat hij ze graag op elke mogelijke plek wilde lezen: de douche, onder de tafel in het restaurant, op een rondvaartboot op de Seine tijdens de vakantie aan Parijs… Ik vind het erg knap als een medium zo is opgebouwd dat het voor kinderen behalve educatief nog te pruimen is ook!  Hulde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *