LEVEN! – Bos Uyterlinde

Bos Uyterlinde: een kersverse gemeenschap in de Utrechtse Heuvelrug

Schitterende bosrijke omgevingen zoals de Utrechtse Heuvelrug kunnen een canvas zijn voor innovatieve woonmilieus zoals Bos Uyterlinde. Een project dat bewijst dat een back-to-basics boswoning allesbehalve geïsoleerd hoeft te zijn.

Kansen tussen de paddenstoelen

In 2008 betrokken Rob en Petra van Ieperen in 2008 hun Rietveld-woning in de Utrechtse Heuvelrug. Maar zelfs een dergelijke rustgevende setting heeft hen nog tot ambitieuze activiteiten gezet. In samenwerking met de gemeente hebben zij er in totaal 32 woonkavels ontwikkeld; waarvan een gedeelte voor vrije bouwgeest beschikbaar. Zo kwam met een realistische observatie voor de huidige woonbehoeften Bos Uyterlinde tot stand op de gemeentegrens tussen Amersfoort en Soesterberg. Het plan bevindt zich in de laatste verkoopfase. In 2016 is alles gereed.

“Dit project betreft niet onze primaire werkzaamheden. Maar toch houdt het ons dusdanig bezig, dat onze dochter Eva geregeld klaagt dat we het thuis teveel over praten.” Aldus Petra.

Het plan past binnen de privatiseringsdrang van de maatschappelijke ontwikkelingen. “De overheid kan niet alles zelf doen!” benadrukt Petra. Alle werkzaamheden, tot aan het leggen van de straten, is daarom privaat gerealiseerd. Het plan is uitgevoerd in 2 fasen in bouwen: de in 2014 opgeleverde traditionele fase 1, en de moderne exemplaren met platte dak van fase 2 die in maart 2015 en voorjaar 2016 zijn/worden geleverd.

Rustiek doch modern

De entourage ademt de sfeer van een buitenplaats, ook al wonen de mensen er definitief. “Alsof je op vakantie bent in je eigen huis. Die samensmelting van buiten en binnen is steeds populairder.”

Bos Uyterlinde is gecreëerd met oog op de shift in woonwensen. Het zelfstandig laten bouwen van een huis zorgt ervoor dat de consument exact dat kan bepalen wat hij wenst. Naast de huidige gentrificatie van de verstedelijking is er volgens Petra momenteel bovendien een herwaardering voor het leven in de weide natuur ontstaan. “Het zijn juist ook die hippe zakenlieden die het prettig vinden om in een rustieke omgeving thuis te komen, maar tegelijkertijd niet afgesloten te leven.”

De Utrechtse Heuvelrug bevindt zich immers op steenworp afstand van het bruisende stadsleven van Utrecht.

“Genoeg levendigheid, dus! Iemand vertelde ons zelfs dat hij vlotter op zijn werk in Amsterdam aankwam vanaf Bos Uyterlinde, dan vanaf zijn eerdere woning in Amsterdam.”

Rustig wonen, maar samen harken

“Natuurlijk is er ook al sprake van een beheervereniging.” Legt Petra uit. Naast ieders persoonlijke terrein zijn de bewoners allen verantwoordelijk voor het gedeelte bosgebiedje. Dat kan variëren van het ordenen van de gevallen herfstbladeren, tot het redden van de beplanting. “Het is bijzonder om te zien dat zowel jonge gezinnetjes als oudere stellen dit in harmonie oppakken. Het straalt hun woonplezier uit.”

Dergelijke gedeelde ecologische verantwoordelijkheid past bij de moderne vorm van wonen. Natuurlijk mogen duurzame wensen hierbij niet ontbreken. Zo zijn er op de gemeenschappelijke parkeerplaats dan ook elektrische laadpalen voor auto’s aanwezig. Maar daar blijft het niet bij. Als antwoord op de toekomstgerichte ‘sharing economy’ zal er tevens een gemeenschappelijke BMW zijn intrede die met een reserveringssysteem kan worden gebruikt. De bezoekers en mensen die er wonen krijgen de juiste mindset om met elkaar voorop te lopen als het gaat om slimme mobiliteit.

Wat de rode draad is van hen die zijn ingetrokken? Van mensen die zojuist hun appartement aan de Oudegracht hebben verkocht, tot mensen die vanuit Australië via Skype hun huis hebben aangekocht, het is zeer divers. Hier heerst geen traditionele segmentering van de woonmarkt.

Toekomst

Volgens Eva kan een initiatief zoals Bos Uyterlinde een inspiratiepunt zijn voor andere projecten. Eva sluit dan ook niet uit dat dit project een zusje of broertje krijgt buiten deze fysieke grenzen. “Andere eigenaren gemeenten hebben dan ook hun geïntrigeerde houding getoond door ons te bellen.”

Ondanks de continue drang naar verbetering benadrukt Petra haar tevredenheid: “Het is nu tijd om content te zijn met wat hier is ontstaan. Het feit dat de ANWB- bordjes nu zelfs aangeven waar Bos Uyterlinde zich bevindt maakt me vrolijk!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *